Η έννοια της δύναμης

martial arts

Στη φωτογραφία μας βλέπουμε ένα αθλητή πολεμικών τεχνών, αθλητές που εκπαιδεύονται να προκαλούν απότομα μεγάλες δυνάμεις όταν χτυπούν τον αντίπαλο τους.

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στη κινητική κατάσταση ενός σώματος ή να το παραμορφώσει.  Δηλαδή αν ένα σώμα κινείται με την επίδραση μιας δύναμης μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, αυτό εννοεί η φράση: μεταβολή (αλλαγή) της κινητικής κατάστασης του σώματος. Μια δύναμη μπορεί να ξεκινήσει την κίνηση ενός ακίνητου σώματος ή να σταματήσει ένα κινούμενο σώμα. Η παραμόρφωση ενός σώματος φαίνεται όταν πιέζουμε (ασκούμε μια δύναμη σε μια επιφάνεια) ένα σφουγγάρι ή ένα κομμάτι πλαστελίνη.Η δύναμη είναι η αιτία και το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση που αποκτά το σώμα,  η επιτάχυνση αλλάζει την ταχύτητα του σώματος και το σώμα φυσικά μετατοπίζεται.

Οι δυνάμεις είναι αλληλεπιδράσεις , δηλαδή δεν υπάρχει (ούτε θα υπάρξει ποτέ) μία δύναμη μόνη αλλά έχουμε πάντα ζεύγη δυνάμεων, που επιδρούν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά σώματα. Ο Α ασκεί δύναμη στον Β, ενώ ταυτόχρονα και ο Β ασκεί δύναμη στον Α. Οι δύο δυνάμεις αυτές ασκούνται στον Α η δύναμη από τον Β και στον Β η δύναμη από τον Α.

Οι δυνάμεις (όλες) είναι διανυσματικά μεγέθηγια να τα υπολογίσουμε μια δύναμη πρέπει να βρούμε το μέτρο την διεύθυνση και την φορά. Η μονάδα μέτρησης της δύναμης είναι το 1Ν (Newton) = 1 kg · m / sec².

Οι δυνάμεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες παραμορφώσεις που λέγονται πλαστικές παραμορφώσεις π.χ. πιέζουμε ένα κομμάτι πλαστελίνη. Οι δυνάμεις μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις που δεν είναι μόνιμες και λέγονται ελαστικές παραμορφώσεις π.χ. όταν τραβάμε την άκρη ενός ελατηρίου. Να σχολιάσουμε ότι και οι ελαστικές παραμορφώσεις έχουν ένα όριο πέρα από το οποίο γίνονται πλαστικές π.χ. αν τραβήξουμε κατά πολύ την άκρη ενός ελατηρίου τότε αυτό παραμορφώνεται μόνιμα.

Υπάρχουν δυνάμεις επαφής, όταν τα σώματα που ασκούν τις δυνάμεις μεταξύ τους είναι σε επαφή π.χ. οι δυνάμεις ελατηρίου, οι τάσεις των νημάτων, η τριβή. Υπάρχουν και δυνάμεις από απόσταση, όταν τα σώματα που ασκούν τις δυνάμεις δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους π.χ. το η δύναμη του βάρους ενός σώματος και η Γη, η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ δύο φορτίων, η μαγνητική δύναμη που ασκείται σε μια πυξίδα από την Γη.

Advertisements

One thought on “Η έννοια της δύναμης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s