Περί Ανθρώπινης Βλακείας

Stuck in Sand upside down

Δοκίμιο Περί Ανθρώπινης Βλακείας

του Cipolla Carlo

(ιστορικός και οικονομολόγος , το δοκίμιο δημοσιεύτηκε το 1988)

Σχόλιο της σελίδας : Διαλέξαμε λίγα στοιχεία από το δοκίμιο που θεωρούμε ότι έχουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον .

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου

Δείτε και αυτό

Οι πέντε θεμελιώδεις νόμοι της ανθρώπινης βλακείας :

1ος. Πάντα και αναπόφευκτα ο καθένας από μας υποτιμά τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν.

2ος. Η πιθανότητα να είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ηλίθιο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ίδιου προσώπου.

3ος. Ηλίθιο άτομο είναι εκείνο που προκαλεί κάποια βλάβη σ’ ένα άλλο άτομο ή ομάδα ατόµων , χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζει κανένα όφελος για τον εαυτό του , αντιθέτως μπορεί να υφίσταται και ο ίδιος ζημιά .

4ος. Τα μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα τη βλαπτική ενέργεια των ηλίθιων ατόμων . Ιδίως οι μη ηλίθιοι ξεχνούν διαρκώς ότι σε οποιαδήποτε στιγμή και τόπο και σε οποιαδήποτε περίσταση η συναναστροφή και / ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται ασφαλώς ένα σοβαρότατο σφάλμα .

5ος. Το ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος που υπάρχει .

Η βλακεία έχει τρία χαρακτηριστικά :

1ο. Η βλακεία είναι ασυναίσθητη και υποτροπιάζει . «Ο κίνδυνος της βλακείας προέρχεται από τον βλάκα που δεν ξέρει ότι είναι βλάκας» . Αυτό δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα στην καταστρεπτική δράση της . Ο βλάκας δε γνωρίζει τα όριά του , παραμένει προσκολλημένος στις πεποιθήσεις του και δεν ξέρει πώς να αλλάξει , με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει επ’ άπειρον τα ίδια λάθη .

Σε κλινικό επίπεδο , η βλακεία είναι η χειρότερη ασθένεια , γιατί είναι αθεράπευτη . Ο βλάκας έχει την τάση να επαναλαμβάνει πάντα την ίδια συμπεριφορά , γιατί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί και συνεπώς δεν μπορεί να αυτοδιορθωθεί . Αυτός είναι και ο ορισμός της Σχιζοφρένειας , «η επανάληψη της βλακείας» .

2ο. Η βλακεία είναι μεταδοτική . Το πλήθος , δηλαδή , συμπεριφέρεται με περισσότερο βλακώδη τρόπο από τα μεμονωμένα άτομα που το συνθέτουν . Αυτό εξηγεί γιατί ολόκληροι λαοί (όπως η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία) μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν , ώστε να επιδιώκουν τρελούς σκοπούς . Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ψυχολογία . Η συναισθηματική μετάδοση , που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας , μειώνει την κριτική ικανότητα. Παρατηρείται τότε η «πόλωση της λήψης αποφάσεων» : επιλέγεται η πιο απλή λύση , που συνήθως είναι και η λιγότερο έξυπνη .

3ο. Εκτός από το πλήθος , υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που γιγαντώνει τη βλακεία : η εξουσία . «Η εξουσία αποβλακώνει» , έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε . Τα άτομα που έχουν εξουσία τείνουν να πιστεύουν ότι , ακριβώς επειδή έχουν εξουσία , είναι οι καλύτεροι , οι πιο ικανοί , οι πιο έξυπνοι , οι πιο σοφοί από όλη την ανθρωπότητα . Εξάλλου , περιστοιχίζονται από αυλικούς , οπαδούς και κερδοσκόπους , που ενισχύουν διαρκώς αυτή την ψευδαίσθηση . Με αυτό τον τρόπο όποιος βρίσκεται στην εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες ανοησίες .

Σχόλιο της σελίδας : Διαλέξαμε λίγα στοιχεία από το δοκίμιο που θεωρούμε ότι έχουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον .

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου .

Advertisements

One thought on “Περί Ανθρώπινης Βλακείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s