Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα καθηγητή Φυσικής να ξεχωρίζει

Υπάρχουν τέσσερα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα καθηγητή Φυσικής να ξεχωρίζει.

Δείτε και εδώ.

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου

Πρώτον, οι καθηγητές αγαπούν την Φυσική και έχουν πολύ καλή γνώση της Φυσικής. Είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, μελέτες που έχουν γίνει σε γονείς και μαθητές τοποθετούν την αγάπη κ’ την πολύ καλή γνώση της Φυσικής μαζί (σαν ένα χαρακτηριστικό) στην κορυφή της λίστας.

Η πολύ καλή γνώση της Φυσικής είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο μαθητής να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Η πολύ καλή γνώση της Φυσικής κάνει το μάθημα ουσιαστικό και περισσότερο ενδιαφέρον.

Teacher classroom 1

Δεύτερον, πρέπει να έχουν την κατάλληλη προσωπικότητα. Η διδασκαλία γενικότερα, αλλά και στη Φυσική ειδικότερα είναι κατά ένα μέρος μια καλλιτεχνική παράσταση. Ο καθηγητής πρέπει να έχει ικανότητες ηθοποιού, με την έννοια της παθιασμένης ενεργητικής παρουσίασης του μαθήματος, αυτή η ικανότητα βοηθάει πολύ.

Πάνω από όλα, ο καθηγητής πρέπει να μπορεί να ελέγξει την τάξη που διδάσκει, χωρίς την δυνατότητα να υπάρχει ισορροπία, ηρεμία και συντονισμός τίποτα αξιόλογο δεν μπορεί να προκύψει.

Ο καθηγητής πρέπει να ελέγχει οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τον καθηγητή τους και όταν χρειαστεί θα τον δουν να αντιδράει. Πολλές φορές ένα αυστηρό βλέμμα, μια κοφτή φράση αρκούν.

Teacher 2

Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τους κανόνες της τάξης, άρα να ξέρουν ότι ο καθηγητής θα προσέξει αν η συμπεριφορά τους δεν είναι η σωστή, αν έχουν παραδώσει την εργασία τους χωρίς να την έχουν ολοκληρώσει ή αν ακόμα έχουν αντιγράψει από κάποιο συμμαθητή τους. Στις περιπτώσεις αυτές ο καθηγητής πρέπει να πάρει τα ανάλογα μέτρα, οι μαθητές πρέπει να κάνουν τις ασκήσεις που δεν έκαναν για να εξασκηθούν.

Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι οι καθηγητές τους είναι δίπλα τους, είναι ζεστοί, φιλικοί και γενναιόδωροι, αλλά οι μαθητές δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα όρια, πρέπει να σέβονται πάνω από όλα τους καθηγητές τους.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία της προσωπικότητας που παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι καλοί καθηγητές είναι σκληρά εργαζόμενοι, πρέπει να δίνουν χρόνο και προσπάθεια στην προετοιμασία του μαθήματος, να διορθώνουν τις ασκήσεις των μαθητών τους συνεχώς και να δίνουν επιπλέον χρόνο στους μαθητές που κρίνουν ότι έχουν ανάγκη.

Οι καθηγητές πρέπει να είναι ικανοί να διαχειρίζονται το στρες. Πρέπει να είναι παθιασμένοι με το μάθημα τους και τους μαθητές τους. Πρέπει να είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι για να μπορούν να πάνε από το ένα μάθημα σε μια τάξη, στο επόμενο μάθημα σε μια άλλη τάξη. Οι καθηγητές πρέπει να έχουν οργανωμένη την καρτέλα απόδοσης του κάθε μαθητή, να σημειώνουν και να θυμούνται τις ξεχωριστές αδυναμίες που κάθε μαθητής έχει. Ο καθηγητής πρέπει να είναι εξαιρετικά οργανωμένος.

Teacher 3

Τρίτον, οι καθηγητές πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ικανότητες για να διδάξουν σε μια τάξη.

Ικανότητες που ξεχωρίζουν τους έμπειρους καθηγητές: Πρέπει να ξέρουν πως να παραδώσουν το μάθημα με τον σωστό ρυθμό, ώστε το μάθημα να είναι διδακτικό και ενδιαφέρον. Να ξέρουν να χρησιμοποιούν τα εποπτικά και ψηφιακά μέσα αποτελεσματικά, να μπορούν να γράφουν ενημερωτικά σημειώματα για τους διευθυντές τους και για τους γονείς των μαθητών. Να διδάσκουν με κατανοητό τρόπο δύσκολες στην κατανόηση έννοιες, να μπορούν να ρωτάνε τους μαθητές τους με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Τέταρτον και τελευταίο, οι καθηγητές πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες για τους μαθητές τους, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλους τους καθηγητές που ξεχωρίζουν.

Teacher 1

Οι καθηγητές πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι κάθε μαθητής μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η νοοτροπία αυτή δημιουργεί την προϋπόθεση για οτιδήποτε καλό μπορεί να ακολουθήσει..

Οι μαθητές που δεν δίνουν ικανοποιητική λύση στις ασκήσεις για το σπίτι, πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερες ασκήσεις στοχευμένες στο να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα σημεία που τους δυσκολεύουν. Μέχρι το επίπεδο των μαθητών να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Οι μαθητές πρέπει να γράφουν τακτικά τεστ και διαγωνίσματα για να δείξουν αν έχουν κατανοήσει και έχουν το επιθυμητό επίπεδο. Οι μαθητές που δεν παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα, πρέπει να μελετήσουν και να επαναλάβουν τις εξετάσεις.

Classroom 1

Οι εξαιρετικοί καθηγητές πιστεύουν ότι η μεγάλη προσπάθεια των μαθητών τους και η ποιότητα διδασκαλίας καθορίζει την απόδοση ενός μαθητή και όχι απλά οι δυνατότητες του μαθητή. Ακόμα και οι αδύναμοι μαθητές με μεγάλη προσπάθεια και την κατάλληλη βοήθεια από τους καθηγητές τους θα πετύχουν τελικά (όσο το δυνατό) υψηλές επιδόσεις.

Οι καθηγητές που ξεχωρίζουν, σε ποσοστά: ίσως το 30 τοις εκατό είναι η γνώση του αντικειμένου, το 30 τοις εκατό είναι η προσωπικότητα τους, το 30 τοις εκατό είναι το επίπεδο των προσδοκιών τους για τους μαθητές τους, το 10 τοις εκατό είναι οι δεξιότητες τους στην τάξη.

Το παραπάνω άρθρο, είναι μια ελεύθερη μετάφραση μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό μαθητών και των γονιών τους, μια σύγχρονη μελέτη των καθηγητών Rob Coe και του Sutton Trust.

Σχόλιο της σελίδας: Η μελέτη μας φάνηκε ενδιαφέρουσα, συμφωνούμε σε ένα μεγάλο ποσοστό. Αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε, γιατί προέρχεται από μια ομάδα σχολείων που ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα και όχι το επίσημο πρόγραμμα του κράτους. Τα σχολεία αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα πετυχημένα, με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους.

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου

Advertisements

4 thoughts on “Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα καθηγητή Φυσικής να ξεχωρίζει

  1. Προέρχεται από μια ομάδα σχολείων στις Ηνωμένες πολιτείες που ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα και όχι το επίσημο πρόγραμμα του κράτους.
    Ιδιωτικά σχολεία, που ακολουθούν την δική τους εκπαιδευτική προσέγγιση.

    Μακριά από εμάς!.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s