Ώρα ελέγχου?

Control_key

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου

Επιστρέψτε στη σελίδα που φιλοξενεί

τα Δ θέματα της φυσικής προσανατολισμού της Β λυκείου.

Στην Ελλάδα έχουμε μια νοοτροπία λίγο διαφορετική.

Την εποχή προ της κρίσης υπήρχαν πολλοί χρήστες προγραμμάτων που χρησιμοποιούσαν προγράμματα χωρίς να τα πληρώνουν.

Πως είναι το ελεύθερο λογισμικό, ας πούμε ότι για αυτούς όλα τα λογισμικά ήταν με μια έννοια «ελεύθερα» 😊.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να «κλειδώσει» αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα (κλειδιά είναι αριθμοί – χαρακτήρες που δίνονται κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος), θα υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις πιθανοί τρόποι να ξεκλειδώσει.

Η προσαρμοστικότητα και η εφευρετικότητα των δημιουργών των λεγόμενων crack ή γεννητριών δημιουργίας κλειδιών (δεν δημιουργούν απλά ένα κλειδί αλλά ένα σύνολο κλειδιών) είναι εντυπωσιακή, η ειδίκευση τους αφορά το ενδιαφέρον τους. Ο Α crαcker (ο άνθρωπος που δημιουργεί τα crack μικρά προγράμματα που παρακάμπτουν ή ξεγελάνε την «ασφάλεια») προσπαθεί να «σπάει» κωδικούς προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας, ο Β κωδικούς προγραμμάτων επεξεργασίας video, ο C προγραμμάτων της εταιρίας Adobe, ο D της εταιρίας Microsoft …

Αν εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου ένα «σπασμένο» πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ λέγεται «πειρατικό» [για άλλους θεωρείται «free», με την γενικότερη έννοια του «ελεύθερου» λογισμικού 🙂 ].

Τα «πειρατικά» προγράμματα υπάρχουν από όταν άρχισαν να φτιάχνονται προγράμματα (π.χ. τα Windows ξεκίνησαν αντιγράφοντας άλλο λογισμικό) και φυσικά οι εταιρίες δημιουργίας software μέσω του λόμπυ τους πιέζουν και πετυχαίνουν την δημιουργία επιτροπών (σαν την επιτροπή που τις αποφάσεις της συζητάμε σήμερα) που προσπαθούν να ελέγξουν ή να εξαφανίσουν τον ελεύθερο διαμοιρασμό «πειρατικών» κλώνων προγραμμάτων λογισμικού.

Στην συνέχεια υπήρξε «επανάσταση» και «πειρατεία» στη μουσική βιομηχανία, μια «πειρατεία» που γονάτισε κολοσσούς του χώρου που αναγκάστηκαν στη συνέχεια να «πουληθούν» για να μην κλείσουν. Η μουσική βιομηχανία άλλαξε για πάντα. Δεν θα σχολιάσω αν η αλλαγή αυτή είναι καλή ή κακή, άλλαξε όμως για πάντα.

Σειρά έχει η βιομηχανία του κινηματογράφου. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του θεάματος προσπαθούν να ελέγξουν το διαδίκτυο, θέλουν αρχικά να περιορίσουν την ζημιά που προκαλεί η ελεύθερη κόπια μιας ταινίας που κόστισε εκατομμύρια για να φτιαχτεί και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια να διαφημιστεί και γιατί όχι να «βάλουν» χέρι στα δεδομένα των χρηστών. Στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών συλλέγουν έτσι και αλλιώς η google, το facebook, το instagram, το twitter και σχεδόν κάθε χώρος που συνδέεται κάποιος κατά την περιήγηση του στο διαδίκτυο.

Η φύση και η δομή του διαδικτύου είναι «αποκεντρωμένη», λίγο αναρχική (σαν την δόμηση στη πόλη μου) που οφείλεται στην ίδια ιστορικά κατασκευή του ψηφιακού κόσμου που αποκαλούμε internet και υπάρχει σαν 1000110 αποθηκευμένο μέσα σε server διασκορπισμένους σε όλο τον πλανήτη. Το πλάνο των εταιριών ή ακόμα και κυβερνήσεων για να ελέγξουν την ροή των πληροφοριών, να προβάλουν κατάλληλα ή να υποβαθμίζουν την κάθε πληροφορία είναι προς το παρόν αδύνατο, λόγω της δομής του internet.

Οι προσπάθειες δεν σταματάνε, μιλάνε ήδη για το wed 2.0 που θα «βοηθήσει» να «συμμαζευτεί» (!) το internet. Να μας λείπουν τα «συμμαζέματα», η λογική του ποιος φυλάει τους φύλακες δεν είναι αβάσιμη. Δείτε στα κινητά το 1G δίκτυο, έγινε τεχνολογικά γρήγορα δίκτυο 2G – δίκτυο 2.5G στη συνέχεια δίκτυο 3G όπου τώρα οι δυνατότητες ευνοούν την ταυτόχρονη ακρόαση συνομιλιών την ανάγνωση προσωπικών μηνυμάτων, δίκτυο 4G όπου το τηλέφωνο είναι «ανοιχτό βιβλίο» στο καινούργιο 5G που θα δούμε τι δυνατότητες θα δώσει το δίκτυο που (προς το παρόν εκπέμπει πιλοτικά στις ΗΠΑ).

Χάνουν οι εταιρίες χρήματα από το «παράνομο» κατέβασμα των ταινιών ή των σειρών: Ναι και Όχι. Σκεφτείτε ότι τηλεοπτικές σειρές αφήνουν οι ίδιες να διαρρεύσει το πρώτο επεισόδιο της νέας τους σειράς για να δημιουργήσουν «βοή». Κανόνας του marketing όπου η «βοή» δημιουργεί ενδιαφέρον σχετικά με τον λόγο της «βοής». Η ποιότητα της εικόνας και του ήχου δεν είναι η ίδια στον κινηματογράφο και στο σπίτι μας (αν και αυτή η διαφορά έχει μειωθεί), ο κινηματογράφος είναι «έξοδος».

Ενδιαφέρον μου προκαλεί η επιτροπή (για τη διαδικτυακή προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας) που δημιουργεί ένα κράτος που δουλεύει με «χαρτιά» και πρωτόκολλα. Η ευαισθησία του κράτους να δημιουργήσει μια επιτροπή που θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των εταιριών (όχι των δημιουργών) είναι «συγκινητική», ενώ φυσικά προϋπάρχει σαν Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχουν απόψεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ξεχωρίζω κάποιες: 

  • Το κράτος φέρεται διπλωματικά, γιατί «κλείνει το μάτι» στις εταιρίες προστατεύοντας τα συμφέροντα τους, αλλά απευθύνεται στις εταιρίες που παρέχουν γραμμές internet για να εφαρμόσουν το «μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων». Στην Γερμανία και στην Αγγλία ο πολίτης παίρνει πρόστιμο αν κατεβάσει περιεχόμενο που παραβιάζει τους νόμους της πνευματικής ιδιοκτησίας, εδώ η επιτροπή στέλνει τελεσίγραφα στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.

  • Σαν λαός βρισκόμαστε γεωγραφικά σε μια θέση, έχουμε επηρεαστεί και έχουμε πάρει «κακά» και από τον δυτικό αλλά και από ανατολικό πολιτισμό.

  • Αν όλοι οι Έλληνες σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, το σταθερό τους τηλέφωνο αλλά και το διαδίκτυο για ένα μήνα, τι θα συμβεί στην απαγόρευση; Τι θα συμβεί στην ποιότητα της ζωής τους; 

Επιστρέψτε στη σελίδα Ασκήσεις στη φυσική της Γ΄ λυκείου

Επιστρέψτε στη σελίδα που φιλοξενεί

τα Δ θέματα της φυσικής προσανατολισμού της Β λυκείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s